Proef de sfeer van Noorwegen
Noorwegen
Bergen- Bergen

Bergen is een beroemde stad, die de poort vormt tot de Noorse fjorden. De stad is gebouwd in een baai, en wordt omringd door zeven bergen. Ook al lijkt de Noorse taal erg veel op het Nederlands, toch geven de 7 bergen niet naam aan de stad. De stad heette oorspronkelijk ‘Bryggen’, het Noorse woord voor ‘haven’, dat later verbasterd is tot ‘Bergen’. De naam zegt het dus al; Bergen is een van de belangrijkste havenplaatsten van Noorwegen.

De stad staat met recht bekend als de ‘Fjordenstad’. Bergen ligt eigenlijk middenin het fjordengebied en vanuit Bergen kun je dus op talloze manieren de prachtige natuur verkennen. Zo vertrekken er boten, treinen en bussen, of een combinatie van deze naar de verschillende fjordenlocaties, waar je naast een eindeloos uitzicht over de zoutwater zeearmen kunt genieten van prachtige rotsformaties, klaterende watervallen en groene bossen en velden.

Ook Bergen zelf is het bezoeken waard. De stad geeft een schattige aanblik met haar eeuwenoude houten huisjes in alle kleuren van de regenboog. Vanuit het centrum van Bergen vertrekt een klein treintje naar de top van de berg Floyen, vanaf daar kun je urenlang de verte in turen.

Bergen wordt tevens ‘de Muziekstad’ van Noorwegen genoemd. De componist Edvard Grieg heeft een lange tijd in Bergen gewoond en in het concertgebouw, dat aan zijn naam verbonden is, wordt ieder jaar een beroemd internationaal klassiek festival gehouden.